APRS


SK6DW-1

SK6DW-1 igate/fill-in digipeater i centrala Trollhättan är sedan 21 februari 2014 uppdaterad med nyare hårdvara.
Tidigare hårdvara hade problem att avkoda vissa paket, speciellt Yaesu handapparater.
Teknisk data om SK6DW-1: WX3in1 Plus 2.0, Icom F310 samt Diamond X300.

SK6DW-2

SK6DW-2 digipeater är placerad högt mellan Trollhättan & Uddevalla och är i drift sedan 23 februari 2014.
Samma hårdvara som SK6DW-1 (WX3in1 Plus 2.0) samt tvåstackad dipol. Radion lämnar cirka 20 watt i uteffekt.

SK6DW-3

SK6DW-3 digipeater är placerad i Lilla Edet och är i drift sedan 8 november 2014.
Här sitter det en äldre version av WX3in1. Radion lämnar cirka 5 watt i uteffekt.

Automatic Position Reporting System

APRS bygger på att man sänder ut sin aktuella position med hjälp av GPS, modem och radiosändare. Signalen tas upp av en digipeater som vidarebefordrar informationen till Internet eller andra digipeatrar. På så sätt kan andra se aktuell position via radio, internet eller wap. Läs mer om APRS här.

Hur skickar jag min egen position?

Via RADIO
För att själv synas på APRS-kartan så behöver man ha en sändare för 144.800 MHz FM, ett radiomodem (TNC) och en GPS. GPS:en kopplas till radiomodemet som tar hand om en NMEA-sträng med all positionsdata och omvandlar detta till en tonskur som skickas via radion ut i luften till närmaste digipeater.

En del radioapparater har inbyggt modem så att man bara behöver ansluta en GPS direkt till radion. På dessa kan man i regel även få upp information om andra stationer som finns i området direkt på displayen. Exempel på handapparater med inbyggt modem är Yaesu VX-8DR och Kenwood TH-D7. Kenwood har även en mobilstation (TM-D700) och en stationär radio (TS-2000) med inbyggda modem. Både Yaesu och Kenwood är på gång med handapparater där även GPS-enheten är inbyggd.

Då dessa ”färdiga lösningar” kostar en slant så kan man spara en del genom att koppla ihop en vanlig amatörrradiostation (inställd på 144.800 MHz FM), ett enkelt modem (t.ex TinyTrak III) och en seriell GPS. Dessa enkla modem finns att köpa som byggsatser och kostar runt 350:- i dagsläget. Kablar för att koppla ihop detta med den radio man skall använda byggs ganska lätt ihop. Nackdelen med denna lösning är dock att du inte kan ta emot någon information.

Via MOBILTELEFON
Det mindre traditionella sättet att skicka ut sin position är genom att använda en ”smart mobiltelefon”. Till Android-telefoner finns det för närvarande två applikationer VUF-Tracker och APRSDroid. Till iPhone finns iBCNU. Applikationen till iPhone kostar dock pengar tillskillnad från Androidapplikationerna som är gratis.

Hur ser jag andras position?

Via RADIO
Med hjälp av en dator och en radiomottagare på 144.800MHz FM kan man avkoda datatrafiken med ett program, tex. UI-View. Programmet går att koppla mot olika kartprogram för att se APRS stationer direkt på en väldetaljerad karta.

Via MOBIL
Vill man se en position på mobiltelefonen kan man gå in på wap.telder.com. Har du en s.k. smartphone fungerar även aprs.fi.

INTERNET
Det finns en mängd kartor på internet men den bästa är www.aprs.fi , sök på sk6dw så centreras kartan på Trollhättan.

Länkar till andra sidor:

http://www.aprs.fi – APRS-karta
http://www.findu.com/
http://www.db0anf.de/hamweb/aprsdb/
www.aprs.se – Svensk aprs-sida.