Våra aktiviteter

icom

Nätet
Varje söndag kl. 21.00 har vi ett ”radionät” över våra relästationer på 145,7625 MHz och 434,875 MHz. Det innebär att vi träffas via radion en gång per vecka för att informera om kommande aktiviteter, nyheter eller helt enkelt bara prata bort en stund. Vi turas om att hålla i nätet men för tillfället är det Markus SM6WCQ som är operatör.

Nätet startades i mitten/slutet på 1990-talet och det har varit många olika operatörer genom åren. Några av dessa är Andreas SM6VQX, Peter SM6VKC, Björn SM6VTK, Christian SM6VPU, Irene SM6WAY, Fredrik SM6VTT, Markus SM6WCQ, Sandra SM6VKD, Marie SA6AFQ och Dick SM6HNS. Vi har alltid haft god aktivitet med ca: 5-25 inloggningar varje gång. Nätet har varit nedlagt under perioder men startades igen våren 2005.

Tema- och byggkvällar
Fjärde torsdagen i varje månad har vi normalt en temakväll där vi diskuterar, föreläser eller undervisar i något teknikämne. Första och andra torsdagen har vi byggkvällar då vi bygger antenner, modifierar radioapparater etc. Tredje torsdagen har vi månadsmöte, dit alla också är välkomna.

Fyrhelg 8S6BAS
Trollhättans Sändareamatörer deltar i International Lighthouse/Lightship Weekend från Bastungens fyr vid Vänern norr om Vänersborg. 8S6BAS är en specialsignal som endast används från Bastungen. Läs mer >>

Fyren Pater Noster 7S6PN – SF6PN
Trollhättans sändareamatörer aktiverade fyren Pater Noster 2007 med signalerna 7S6PN och SF6PN. Expeditionen bestod av 5 personer som trotsade väder och vind för att ta sig till den för sjömän en gång så fruktade Pater Nosterskären. År 2008 och 2009 aktiverades fyren under fyrhelgen. Läs mer >>

Fieldday Väst
Vi är med och arrangerar radioträffen på Tånga Hed utanför Vårgårda. Läs mer >>

Kursverksamhet
Är amatörradio något för dig? Bor du i Trollhättan med omnejd och är intresserad att bli Radioamatör kan du köpa SSAs utbildningskasse av oss och samtidigt bli med i vår klubb. Läs mer >>

Samband
Radioamatörer kan också vara till stor nytta för samhället vid katastrofer – stora eller små. Ett exempel är stormen Gudrun som slog ut ordinarie kommunikationer men där amatörradion forfarande fungerade. Vid stora katastrofer har Amatörradio alltid spelat en stor roll. Tex. vid orkanen Wilma- och tsunamikatastrofen.

Vi ingår i FRG (Frivilliga resursgrupper) i Trollhättans Kommun. Gruppen består av personer från olika organisationer som finns till kommunens förfogande vid kriser och nödsitiuationer. Våran uppgift är att medverka till att få kommunikation mellan olika platser inom kommunen.

Med vår kunskap om radiotrafik och teknik kan vi hjälpa till vid olika arrangemang för att skapa ett säkert och tillförlitligt samband. Det kan handla om allt från bevakning till tidsrapportering. Tveka inte att höra av er till oss om ni behöver vår hjälp!